Formål
Formålet med loven er, at "bidrage til at sikre, at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud samt plejefamilier efter lov om social service. Formålet skal opnås gennem en systematisk, ensartet, uvildig og faglig kompetent varetagelse af opgaven med et godkende og føre driftsorienteret tilsyn med tilbuddene".
Myndighed
De fem socialtilsyn har ansvaret for at godkende og føre driftsorienteret tilsyn med sociale tilbud for udsatte børn og voksne for alle 98 kommuner og fem regioner. De fem socialtilsyn har i 2014 og 2015 godkendt alle plejefamilier, sociale døgntilbud og ambulante stofmisbrugstilbud og har fra 2016 ført driftsorienteret tilsyn med disse.
De fem socialtilsyn har kompetence til at træffe afgørelse om påbud, udstede skærpede tilsyn og i sidste ende inddrage godkendelse.
Anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg
Lov om socialtilsyn fastslår, at de driftsorienterede tilsyn skal varetages gennem både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg. Således vil plejefamilier, sociale døgntilbud, ambulante stofmisbrugstilbud og alkoholtilbud løbende modtage anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg fra de fem socialtilsyn.
Økonomisk tilsyn
De fem socialtilsyn skal godkende budgetter for private og offentlige sociale døgntilbud, ambulante stofmisbrugstilbud og alkoholtilbud. Formålet med dette er at sikre, at tilbuddene er økonomisk bæredygtige og at midlerne anvendes efter hensigten. Desuden skal de fem Socialtilsyn gennemgå alle tilbudsrapporter og have tilsendt regnskaber fra private tilbud. På plejefamilieområdet skal de fem Socialtilsyn sikre, at plejefamiliens økonomi giver stabilitet i anbringelsen.
Årsrapporter
De fem socialtilsyn udarbejder en årsrapport hvert år. Årsrapporten indeholder bl.a. oplysninger om antal tilbud og plejefamilier, antal påbud og skærpede tilsyn samt kvalitative vurderinger af aktuelle emner.
Whistleblowerordning
Socialtilsynene har etableret en whistleblowerordning, således at et tilbuds personale, beboere eller pårørende også kan henvende sig anonymt om bekymrende forhold. Det er muligt at benytte whistleblowerordningen både telefonisk og på socialtilsynenes hjemmeside.